Braskaminer


Börja jämföra elbolag och deras elavtal här. Listan är uppdaterad 2024-05-19.
Innehåller annonslänkar
Fortum elbolag
 • Fokus på ren el och energi
 • 100% fossilfri energi
 • Certifierad schysst elhandlare
Mer info →

Att välja en braskamin kan vara en utmaning med tanke på de olika modellerna och varianterna som finns på marknaden. Men att använda en braskamin för att värma upp ditt hem är inte bara en mysig och traditionell metod utan också en miljövänlig och kostnadseffektiv. Här är en guide om att välja braskaminer och hur du kan spara el genom att elda ved.Hur man kan spara el genom att elda ved

Eldning av ved i en braskamin kan vara en utmärkt metod för att spara el och minska din energiförbrukning. Här är några saker du kan göra för att effektivt använda din braskamin och spara el:

 1. Använd rätt typ av ved: Använd torr och lagrad ved med låg fuktighet, eftersom fuktig ved producerar mindre värme och mer rök.
 2. Kontrollera luftflödet: Se till att luftflödet i kaminen är rätt inställt så att veden brinner effektivt och värmer upp rummet ordentligt.
 3. Rengör kaminen regelbundet: Rengör kaminen regelbundet från aska och sot för att hålla den i bra skick och för att säkerställa en effektiv förbränning.
 4. Tänk på säkerheten: Använd alltid en brandskyddsmatta under kaminen och se till att det finns tillräckligt med ventilation i rummet för att undvika farliga gaser.

Vad du ska tänka på när du väljer en braskamin

 1. Storlek: Innan du väljer en braskamin är det viktigt att tänka på storleken på rummet eller området som du vill värma upp. En större kamin kan värma upp ett större område, men en mindre kamin kan vara tillräcklig för mindre utrymmen.
 2. Effektivitet: Effektiviteten är viktig när du väljer en braskamin. En hög effektivitet innebär att kaminen kan värma upp ett större område med mindre bränsle. Du kan kolla på kaminens nominella effektivitet för att se hur mycket värme den producerar per timme.
 3. Design: Braskaminer finns i olika design och stilar, så välj en som passar din inredning och personliga smak.
 4. Installation: Det är viktigt att tänka på installationen av din braskamin. Vissa modeller kräver en professionell installation, medan andra kan installeras av dig själv. Kontrollera med din leverantör för att se vad som krävs för installation.

Sammanfattning av guiden om Braskaminer

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja en braskamin som passar dina behov och att använda den på ett säkert och effektivt sätt. Att elda ved i en braskamin kan vara en utmärkt metod för att spara el och minska din energiförbrukning, men det är viktigt att följa de riktlinjer som anges ovan för att få en optimal användning av din braskamin. Lycka till med ditt val av braskamin och ha en mysig och varm vinter!


Om Braskaminer

Braskaminer är våran startsida för allt vi skriver och tipsar om just kaminer. Så om du vill läsa mer om vad en kamin kan göra för din elförbrukning så hoppas vi att du hittar det här.


Senast uppdaterad: 30 januari 2024