Spara el – Våra bästa tips!


Börja jämföra elbolag och deras elavtal här. Listan är uppdaterad 2024-05-19.
Innehåller annonslänkar
Fortum elbolag
 • Fokus på ren el och energi
 • 100% fossilfri energi
 • Certifierad schysst elhandlare
Mer info →

Spara el har väl aldrig varit mer populärt? Åtminstone inte om man tittat 5 sekunder i svensk media senaste året. Elpriserna når ständigt nya rekord och det gör så klart att folk vill spara el så mycket som möjligt.Tips på hur man kan spara el

Att spara el är inte bara bra för din plånbok, det är också bra för miljön. Genom att minska din energiförbrukning kan du bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och därmed hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna. Här är några tips på hur du kan spara el:

 • Byt till LED-lampor: LED-lampor är mycket mer energieffektiva än traditionella glödlampor och sparar upp till 80% av elen. De har också en längre livslängd och är därmed mer hållbara.
 • Stäng av elektronik: Stäng av TV, datorer, laddare och andra elektroniska enheter när de inte används. Många elektroniska enheter använder energi även när de är i viloläge, så genom att stänga av dem helt kan du spara el.
 • Använd solskydd: Att använda solskydd som persienner och gardiner kan hjälpa till att hålla ditt hem svalt under varma dagar och därmed minska behovet av att använda luftkonditionering.
 • Byt till energieffektiva apparater: När du köper nya apparater, titta efter energimärkningen. Apparater med högre energieffektivitet använder mindre energi och sparar pengar på lång sikt.
 • Laga läckande kranar: Läckande kranar kan slösa bort mycket vatten, och det krävs mycket energi för att pumpa och renas det. Genom att reparera läckor kan du spara både vatten och energi.
 • Använd timer eller rörelsedetektorer: Att använda timer eller rörelsedetektorer kan hjälpa till att minska energiförbrukningen för belysning. Timer kan ställas in att släcka lampor automatiskt när de inte behövs och rörelsedetektorer kan tända lampor när någon går förbi.
 • Minska temperaturinställningen: Minska temperaturen i ditt hem en grad eller två under vintermånaderna kan minska din energiförbrukning med upp till 10%.
 • Använd smart teknik: Smart teknik som smarta termostater, smarta elmätare och mobilapplikationer kan hjälpa till att övervaka och styra din energiförbrukning och spara el.
 • Minska användningen av torktumlare: Torktumlare använder mycket energi, så om möjligt, häng upp tvätt för att torka naturligt eller använd en torkställning.
 • Använd en energimätare: Använd en energimätare för att övervaka din energiförbrukning och identifiera vilka apparater som använder mest energi. Därefter kan du ta steg för att minska din energiförbrukning.

Dessa tips kan hjälpa dig att spara el och pengar, samtidigt som du bidrar till att minska din klimatpåverkan.

Om Spara el

Här på Elbolag.se försöker vi få svenska folket att spara pengar på olika sätt vad det gäller just el. Jämföra elbolag, elavtal och elpriser bland annat. Men vi skriver även om solceller, värmepumpar med mera. Allt som har med el att göra. I den här guiden samlar vi alla våra guider om att spara el. För det finns många sätt att spara el på och det här är våra samlade tips.

Senast uppdaterad: 13 februari 2024