När är elen billigast?


Börja jämföra elbolag och deras elavtal här. Listan är uppdaterad 2023-11-18.
Innehåller annonslänkar
Fortum elbolag
 • Fokus på ren el och energi
 • 100% fossilfri energi
 • Certifierad schysst elhandlare
Mer info →

När är elen billigast? Det är vad den här guiden försöker svara på. Vi försöker hela tiden göra en sajt där du som besökare hela tiden ska försöker få så billig elräkning som möjligt hela tiden. För gör du som besökare det så kommer det förhoppningvis bidra till en bättre miljö. Win-win det vill säga. Så förhoppningsvis fortsätter du använda sajen Elbolag för att jämföra elbolag, elpris och elavtal.

Att veta när elen är billigast kan hjälpa dig att spara pengar på din elräkning varje månad. Men när är egentligen elen billigast? I den här artikeln kommer vi att titta på några faktorer som påverkar priset på el och ge dig några tips på när du kan få det bästa priset.

Vad påverkar priset på el?

Priset på el påverkas av flera faktorer, inklusive:

 1. Marknadspriset på el: Precis som med andra varor och tjänster, bestäms priset på el av marknadens utbud och efterfrågan. När efterfrågan är hög, till exempel under vintern när många använder elvärme, kan priset på el stiga. När efterfrågan är låg, till exempel under sommaren, kan priset på el vara lägre.
 2. Väderförhållanden: Väderförhållandena kan också påverka priset på el. Om det är en kall vinter och det är hög efterfrågan på elvärme kan priset på el öka.
 3. Produktionskostnader: Priset på el påverkas också av produktionskostnaderna. Det är billigare att producera el från kärnkraft eller vattenkraft än från sol- eller vindkraft, vilket kan påverka priset.

Tips för att spara pengar på elräkningen

 1. Byt till en billigare elleverantör: Att byta till en billigare elleverantör kan spara dig pengar varje månad. Jämför priser och villkor från olika leverantörer för att hitta den bästa affären för dig.
 2. Använd energisnåla apparater: Att använda energisnåla apparater kan hjälpa dig att minska din elförbrukning och spara pengar på din elräkning.
 3. Sänk temperaturen på termostaten: Att sänka temperaturen på termostaten med bara en grad kan spara dig pengar på din elräkning.
 4. Stäng av apparater när de inte används: Att stänga av apparater när de inte används kan också hjälpa dig att spara pengar på din elräkning.

När är elen billigast?

 1. Vid låga marknadspriser: När marknadspriset på el är lågt kan det vara en bra tid att byta elleverantör eller förhandla om ditt avtal.
 2. Under natten: Elpriset kan vara lägre under natten eftersom efterfrågan är lägre. Detta kan vara en bra tid att köra större apparater som tvättmaskiner och torktumlare.
 3. Under helgen: Elpriset kan vara lägre under helgen eftersom efterfrågan är lägre. Detta kan vara en bra tid att använda el för att laga mat och använda datorer eller tv-apparater.
 4. På sommaren: Elen är ofta billigare under sommarmånaderna när efterfrågan är lägre. Detta kan vara en bra tid att ladda elektriska fordon och använda poolpumpar.