5 tips för dig som vill få lägre elräkning


Börja jämföra elbolag och deras elavtal här. Listan är uppdaterad 2024-05-24.
Innehåller annonslänkar
Fortum elbolag
  • Fokus på ren el och energi
  • 100% fossilfri energi
  • Certifierad schysst elhandlare
Mer info →

Att minska din elräkning är inte bara bra för din plånbok, utan också för miljön. Här är en guide med fem praktiska tips som kan hjälpa dig att minska din elkonsumtion och därmed få en lägre elräkning.1. Använd Energisnåla Apparater

Investera i energisnåla apparater. Moderna apparater som är märkta med energieffektivitetsklasser som A++ eller A+++ förbrukar betydligt mindre energi jämfört med äldre eller mindre effektiva modeller. Detta gäller allt från kylskåp till tvättmaskiner och glödlampor.

2. Optimera Uppvärmning och Kylning

En stor del av hushållets energiförbrukning går till uppvärmning och kylning. Se till att ditt hem är välisolerat för att minska behovet av extra värme på vintern och luftkonditionering på sommaren. Använd termostater och tidsinställda kontroller för att optimera dessa system.

3. Använd Smarta Hem-lösningar

Smarta hem-lösningar som smarta termostater, belysningssystem och energimonitorer kan hjälpa dig att spåra och kontrollera din energianvändning mer effektivt. Dessa system kan automatisera energibesparande åtgärder och ge dig en bättre överblick över din förbrukning.

4. Släck Ljus och Stäng av Apparater

Utveckla vanan att släcka ljus i rum som inte används och stänga av apparater helt istället för att lämna dem i standby-läge. Många apparater förbrukar fortfarande en liten mängd energi även när de inte används, vilket i längden kan bidra till onödigt hög elanvändning.

5. Anpassa Ditt Betéende

Små beteendeförändringar kan göra stor skillnad. Ta kortare duschar, tvätta med kallt vatten, lufttorka kläder istället för att använda en torktumlare, och använd locket när du kokar vatten. Dessa enkla åtgärder kan leda till märkbara minskningar i din energiförbrukning.


Senast uppdaterad: 22 mars 2024