Luftvärmepumpar – Guiden


Börja jämföra elbolag och deras elavtal här. Listan är uppdaterad 2024-05-19.
Innehåller annonslänkar
Fortum elbolag
  • Fokus på ren el och energi
  • 100% fossilfri energi
  • Certifierad schysst elhandlare
Mer info →

Luftvärmepump kan göra att du spar el och får otroligt mycket billigare elräkning. En luft/luft-värmepump är relativt billig att köpa och installera och kan ge mycket sparade pengar per investerad krona. Det värmepumpen gör är att utvinna värme av utomhusluften. Så enkelt är det. Du har en utomhusdel och en inomhusdel. Du kan även köpa en med AC så du kan få värme på vintern och kyla på sommaren.Guide för Luftvärmepumpar på 5 punkter:

  1. Bestäm vilken typ av luftvärmepump som passar ditt hem: Det finns två huvudtyper av luftvärmepumpar att välja mellan: luft-luft och luft-vatten. Luft-luftvärmepumpar är det mest vanliga valet och är idealiska för att värma upp ditt hem på vintern och kyla ner det på sommaren. Luft-vatten värmepumpar är lite mer komplicerade men kan vara en bättre investering på lång sikt eftersom de kan värma både ditt hem och ditt varmvatten.
  2. Välj rätt storlek på din luftvärmepump: Det är viktigt att välja en luftvärmepump som är rätt storlek för ditt hem. En för liten pump kommer att ha svårt att värma upp eller kyla ner ditt hem ordentligt, medan en för stor pump kommer att vara onödigt dyr. En professionell installatör kan hjälpa dig att välja rätt storlek på din luftvärmepump.
  3. Placera din luftvärmepump på rätt plats: Placeringen av din luftvärmepump är också viktig. Det är bäst att placera den på en plats där den inte kommer att utsättas för direkt solljus, men samtidigt inte gömmas bakom möbler eller gardiner. En bra plats är vanligtvis på en yttre vägg, nära ditt elskåp.
  4. Anlita en professionell installatör: Installationen av en luftvärmepump är en komplicerad process som kräver kunskap och erfarenhet. Anlita därför alltid en professionell installatör som kan installera din luftvärmepump korrekt. På så sätt kan du vara säker på att pumpen fungerar effektivt och säkert.
  5. Underhåll din luftvärmepump regelbundet: För att din luftvärmepump ska fungera optimalt och ha en lång livslängd är det viktigt att du underhåller den regelbundet. Detta inkluderar att byta filter, rengöra utomhusenheten och se till att det inte finns några hinder runt enheten. Följ tillverkarens instruktioner för att underhålla din luftvärmepump på bästa sätt.

Sammanfattning av guiden Luftvärmepumpar

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja rätt typ och storlek på din luftvärmepump, samt placera den på en bra plats och anlita en professionell installatör för att installera den korrekt. Genom att underhålla din luftvärmepump regelbundet kommer du att kunna hålla den i optimalt skick och förlänga dess livslängd.

Senast uppdaterad: 30 januari 2024