Viktigt att tänka när du ska välja elbolag


Börja jämföra elbolag och deras elavtal här. Listan är uppdaterad 2023-11-18.
Innehåller annonslänkar
Fortum elbolag
  • Fokus på ren el och energi
  • 100% fossilfri energi
  • Certifierad schysst elhandlare
Mer info →

När du väljer ett elbolag är det viktigt att tänka på flera faktorer, som priser, avtalsvillkor, kundtjänst och miljöpåverkan. Att välja rätt elbolag kan hjälpa dig att spara pengar och minska din klimatpåverkan. Här är en guide på 1000 ord som hjälper dig att välja det bästa elbolaget för dina behov.

Kolla upp avtalsvillkoren

Innan du skriver på ett avtal är det viktigt att du läser igenom avtalsvillkoren noggrant. Se till att du förstår hur avtalet fungerar och vilka villkor som gäller för att undvika oväntade kostnader. Titta också på avtalsperioden och om det finns några uppsägningskostnader om du vill byta elbolag.

Jämför priser

Det första steget när du väljer ett elbolag är att jämföra priserna mellan olika leverantörer. Det finns många jämförelsesidor på nätet där du kan jämföra priserna på olika elbolag. När du jämför priserna, se till att du tittar på det totala priset, inklusive moms och andra avgifter.

Välj en avtalsform

Elbolag erbjuder vanligtvis två typer av avtalsform, rörligt och fast pris. Rörligt pris betyder att priset varierar över tid baserat på marknadspriset på el. Fast pris betyder att du betalar samma pris under hela avtalsperioden, vanligtvis ett eller två år. Båda avtalsformerna har sina för- och nackdelar. Om du vill ha mer förutsägbara elräkningar kan ett fastprisavtal vara det bästa valet. Om du däremot tror att elpriserna kommer att sjunka kan ett rörligt prisavtal vara mer fördelaktigt.

Kolla upp kundtjänsten

När du väljer ett elbolag är det också viktigt att titta på kundtjänsten. Tänk på hur du vill ha kontakt med bolaget om du skulle ha några frågor eller problem. Många elbolag erbjuder kundtjänst via telefon, chatt eller e-post. Titta också på öppettiderna för kundtjänsten och om det finns några extraavgifter för att få hjälp utanför vanliga öppettider.

Titta på miljöpåverkan

Många elbolag erbjuder nu gröna elavtal som genereras från förnybara källor som sol, vind eller vattenkraft. Att välja ett grönt elavtal kan hjälpa till att minska din klimatpåverkan och stödja övergången till en renare energiframtid. Tänk på att gröna elavtal kan vara dyrare än vanliga avtal, så titta på priser och kolla upp hur elbolaget faktiskt genererar sin el.

Läs recensioner

Innan du väljer ett elbolag kan det vara bra att läsa recensioner från andra kunder. Det kan ge dig en bättre uppfattning om hur elbolaget fungerar och om kunderna är nöjda med deras tjänster. Du kan hitta recensioner på olika jämförelsesidor, på sociala medier eller på elbolagets egen webbplats.

Kolla upp eventuella rabatter

Många elbolag erbjuder olika typer av rabatter, till exempel för att betala räkningen elektroniskt eller för att använda en viss typ av betalkort. Kolla upp vilka rabatter som erbjuds av olika elbolag och se om det kan hjälpa dig att spara pengar.

Tänk på andra tjänster som erbjuds

Vissa elbolag erbjuder också andra tjänster, som till exempel bredband eller hemförsäkringar. Om du behöver dessa tjänster kan det vara praktiskt att ha dem från samma leverantör. Tänk på vad du behöver och om det kan vara en fördel att ha flera tjänster från samma bolag.

Kolla upp betalningsvillkoren

När du väljer ett elbolag är det också viktigt att titta på betalningsvillkoren. Se om det finns några extraavgifter för sen betalning eller för att välja vissa betalningsalternativ. Tänk också på hur ofta du kommer att få din elräkning och om det passar dig.

Jämför inte bara priset

Tänk på att priset inte är den enda faktorn att tänka på när du väljer ett elbolag. Titta på helheten, inklusive avtalsvillkoren, kundtjänsten och miljöpåverkan. Att välja rätt elbolag kan hjälpa dig att spara pengar och minska din klimatpåverkan.

Byt om det behövs

Om du är missnöjd med ditt nuvarande elbolag, tveka inte att byta. Det kan hjälpa dig att spara pengar och få bättre service. Tänk på att det kan finnas uppsägningskostnader om du vill byta elbolag under avtalsperioden, så kolla upp detta innan du bestämmer dig.

Sammanfattning

Att välja rätt elbolag kan hjälpa dig att spara pengar och minska din klimatpåverkan. När du väljer ett elbolag, titta på faktorer som priser, avtalsvillkor, kundtjänst och miljöpåverkan. Jämför olika elbolag, läs recensioner och kolla upp eventuella rabatter och andra tjänster som erbjuds. Tänk på betalningsvillkoren och byt om det behövs. Genom att göra din research och välja rätt elbolag.