Elbolag med fast pris


Börja jämföra elbolag och deras elavtal här. Listan är uppdaterad 2024-05-24.
Innehåller annonslänkar
Fortum elbolag
 • Fokus på ren el och energi
 • 100% fossilfri energi
 • Certifierad schysst elhandlare
Mer info →

Att välja ett elbolag med fast pris innebär att du betalar ett fastställt pris per kilowattimme (kWh) under en överenskommen tidsperiod. Detta kan vara en fördelaktig lösning för att undvika prisfluktuationer på elmarknaden och få en mer förutsägbar elkostnad. När du överväger olika elbolag som erbjuder fasta priser, är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att säkerställa att du gör ett välgrundat val som passar dina behov.

Förstå Konceptet med Fast Pris

Ett fast prisavtal innebär att du låser ditt pris per kWh för en bestämd period, vanligtvis ett till tre år. Under denna tid påverkas inte ditt pris av marknadens upp- och nedgångar. Detta kan ge en känsla av trygghet, särskilt i tider då elpriserna är volatila, men det kan också innebära att du missar potentiella besparingar om marknadspriserna sjunker.

Jämför Pris och Avtalstid

När du jämför elbolag med fasta priser, bör du noggrant överväga följande:

 • Priset per kWh: Kontrollera och jämför det fasta priset per kWh mellan olika elbolag. Detta är avgörande för att bedöma kostnadseffektiviteten.
 • Avtalstidens Längd: Tänk på hur länge du är villig att binda dig till ett fast pris. Längre avtal kan ge mer förutsägbarhet, men också mindre flexibilitet.

Kolla Avgifter och Tilläggsavgifter

Förutom det fasta priset per kWh kan det tillkomma andra avgifter som du bör vara medveten om.

 • Fast Månadsavgift: Vissa elbolag kan ta ut en fast månadsavgift utöver kostnaden för förbrukad el.
 • Uppsägningsavgifter: Om du väljer att avbryta ditt fasta prisavtal i förtid kan det finnas uppsägningsavgifter.

Granska Elbolagets Rykte och Kundservice

Elbolagets rykte och kvaliteten på deras kundservice är viktiga faktorer att överväga.

 • Kundomdömen och Recensioner: Läs recensioner och omdömen från befintliga kunder för att få en uppfattning om bolagets servicekvalitet.
 • Kundsupport: Ett elbolag med bra kundsupport kan vara avgörande, särskilt om du stöter på problem eller har frågor om ditt avtal.

Miljöpåverkan och Gröna Alternativ

Om miljö och hållbarhet är viktiga för dig, överväg elbolagets miljöprofil och erbjudanden om grön el.

 • Ursprungsmärkning: Kontrollera om elen kommer från förnybara källor som vind, sol eller vattenkraft.
 • Miljöcertifieringar: Se efter om elbolaget har miljöcertifieringar eller särskilda miljöinitiativ.

Flexibilitet och Framtida Förändringar

Även om du väljer ett fast prisavtal är det viktigt att överväga din framtida förbrukning och potentiella förändringar i dina elbehov.

 • Ändringar i Elanvändning: Fundera på hur din elanvändning kan förändras under avtalstiden, till exempel genom flytt, renoveringar eller investeringar i energieffektiva lösningar.
 • Marknadens Framtid: Försök få en uppfattning om elmarknadens framtida trender. Även om ingen kan förutsäga marknaden exakt, kan information om framtida trender hjälpa dig att fatta ett mer informerat beslut.

Att välja ett elbolag med fast pris kräver en balanserad övervägning av pris, avtalstid, eventuella extra avgifter, bolagets rykte och service, miljöpåverkan samt flexibilitet och anpassning till framtida behov. Genom att noggrant överväga dessa aspekter kan du välja ett elavtal som erbjuder både ekonomisk förutsägbarhet och är anpassat efter dina personliga behov och värderingar.


Senast uppdaterad: 31 januari 2024