7 saker att tänka på när du vill hitta billigaste elavtalet


Börja jämföra elbolag och deras elavtal här. Listan är uppdaterad 2024-05-19.
Innehåller annonslänkar
Fortum elbolag
  • Fokus på ren el och energi
  • 100% fossilfri energi
  • Certifierad schysst elhandlare
Mer info →

Att hitta det billigaste elavtalet kan ibland vara en utmaning, men genom att följa dessa steg kan du förhoppningsvis hitta ett avtal som passar din budget och dina behov:Känn till din förbrukning

Det första steget i att hitta det billigaste elavtalet är att veta hur mycket el du faktiskt använder. Din elräkning bör ge dig en uppfattning om detta. Genom att veta din genomsnittliga månatliga förbrukning kan du jämföra priser mer effektivt.

Förstå prissättningen

Elpriser kan vara komplexa. De kan bestå av en fast avgift (ofta kallad en ”grundavgift” eller ”nätavgift”) samt en variabel avgift baserad på hur mycket el du använder. Se till att du förstår alla avgifter innan du tecknar ett avtal.

Jämför priser

Använd en pålitlig prisjämförelsesida för att jämföra olika elavtal. Ange dina uppgifter, inklusive din förbrukning och ditt postnummer, för att se en lista över tillgängliga leverantörer och deras priser.

Granska villkoren

Läs igenom avtalets villkor noggrant. Kontrollera om det finns några avgifter för att byta leverantör, hur länge avtalet varar, och vad som händer när avtalet löper ut.

Tänk på avtalstypen

Det finns flera olika typer av elavtal, inklusive rörliga priser, fasta priser och blandade priser. Rörliga priser kan vara billigare i lågkonjunktur men kan också leda till oväntat höga kostnader när elpriserna stiger. Fasta priser ger mer förutsägbarhet, men du kanske inte drar nytta av prisminskningar.

Överväg grön el

Många leverantörer erbjuder nu ”grön” el, vilket innebär att de lovar att en viss procentandel av den el de levererar kommer från förnybara källor. Om miljön är en prioritet för dig, kan detta vara ett viktigt kriterium när du väljer leverantör.

Följ upp regelbundet

Elmarknaden förändras ständigt, med nya leverantörer och nya erbjudanden som dyker upp regelbundet. Se till att du regelbundet granskar ditt elavtal och jämför priser för att säkerställa att du fortfarande har det bästa möjliga avtalet.

Sammanfattning av 7 saker att tänka på när du vill hitta billigaste elavtalet

Kom ihåg att det billigaste avtalet inte alltid är det bästa. Se till att du väljer ett elavtal som passar dina behov, inklusive din budget, din förbrukning och dina värderingar.


Senast uppdaterad: 17 februari 2024